OUTPUT: ENVIRONMENTAL DESIGN

COLUMBIA UNIVERSITY BOATHOUSE


N 30∘ 52’ 26.634”
W  73∘ 55’ 0.216”


An innovative, yet elementary, gesture of allowing water to enter the buildings lower-level facility. This simplifies interaction with the boats, as instead of using adjacent pier and transporting heavy boats towards the water, facilities operate from indoors. Main program is elevated to the upper-level of the facility, which enables the boathouse to fully operate during seasonal floodings. Building may structurally and technically adjust towards harsh winter conditions while operating entirely as a passive house.


Skylight allow for direct solar gain in the boathouse, but also regulate the ‘Stack Effect’ in a building used for Passive Ventilation.

Window specifications allow higher solar heat gain coefficient in South Glazing. The storage of energy in thermal mass comprised of building materials with high heat capasity, such as concrete slabs and tile floors. The natural disctribution of stored solar energy back to the living space through the mechanism of natural convection and radiation.

Cross-Ventilation allows to regulate air flows and prevent slagnant air.


PUBLICATIONS:
Pratt Institute School of Architecture
Undergraduate
InProcess Issue 24. Fall 2017 - Spring 2018



︎ BACK TO PROJECTS